Fietsen kan in Afrika het verschil maken

Gepubliceerd in Algemeen Dagblad, 2 juni 2015.

Als eerste Afrikaanse ploeg in de Tour de France weet MTN-Qhubeka komende zomer vele ogen op zich gericht. Is het niet door prestaties op de fiets, dan wel met het bijzondere doel dat de renners nastreven. ,,Onze Tour is geslaagd als we vijfduizend kinderen een fiets kunnen geven”, vertelt teambaas Douglas Ryder.

Fietsen als belangrijkste bijzaak in het leven. Met die filosofie werken de renners van MTN-Qhubeka de internationale kalender af. Na de Ronde van Spanje in 2014 is Tourdeelname de volgende trede op de ladder. Dat de ploeg in Utrecht aan de start staat, dankt men aan attractief koersgedrag en een grote gunfactor. Om met dat eerste te beginnen: de Zuid-Afrikaan Louis Meintjes streed in Luik-Bastenaken-Luik met de besten mee en boekte in de Internationale Week van Coppi en Bartali zelfs zijn eerste Europese overwinning. Hoewel nieuwe aanwinsten Theo Bos, Tyler Farrar, Edvald Boasson Hagen en Matthew Goss nog geen grote zeges kunnen overleggen, doen hun namen het altijd goed op een startlijst. ,,Ze hebben absoluut geholpen om onze status op te krikken”, verklaart teambaas Douglas Ryder. ,,Het kostte wat tijd voordat ze op elkaar ingespeeld waren, maar onze Afrikaanse renners ontwikkelen zich nu wel een stuk sneller dan vroeger.”
Juist die Afrikaanse roots gaven de doorslag voor Tourorganisator ASO. Qhubeka (‘vooruitgang boeken’) maakt deel uit van het World Bicycle Relief-programma en doneert fietsen aan Afrikaanse schoolkinderen. In arme regio´s maakt deze steun een wereld van verschil, vertelt Qhubeka´s projectleidster Gaylene Campbell. ,,Van de zestien miljoen kinderen in Zuid-Afrika gaan er dagelijks twaalf miljoen te voet naar school. Een voettocht van soms wel twee uur. Ze lopen gevaar, komen vermoeid aan en missen belangrijke lesstof.” Een fiets verandert dat. ,,In de eerste deelnemende school steeg de aanwezigheid van 47 naar 84 procent.” De fietsen van het eigen merk Buffalo worden gefinancierd door individuele donoren en het bedrijfsleven.

Schoolkinderen geven elkaar de eerste fietsles
Schoolkinderen geven elkaar de eerste fietsles (c) Sander Slager

Contract
Voor inwoners van de Zuid-Afrikaanse townships is de uitreiking van een karrenvracht fietsen een hele happening. Afgelopen donderdag was de regio Nkonkobe, 700 kilometer ten zuiden van Durban, aan de beurt. Hier kregen 600 kinderen een door Volkswagen gesponsorde fiets. Onder toeziend oog van hun ouders, de burgemeester, het stamhoofd en een politiecommandant vlogen honderden dolenthousiaste kinderen op hun lichtblauwe stalen ros af. ,,Pas er goed op, anders pakken we hem weer af!”, roept het stamhoofd hen na. Campbell licht toe: ,,De kinderen tekenen een contract waarin staat dat de fiets bij te weinig inzet en aanwezigheid weer opgehaald wordt. Dat geldt tot en met de middelbare school.”
Dat fietsen ook als sport bestaat, weet bijna geen kind. ,,Op TV heb ik weleens mensen gezien die avonturen op een fiets beleefden”, vertelt Siyanda, een stoer ventje van een jaar of twaalf. Als hij het verhaal hoort van MTN-Qhubeka-renner Songezo Jim , die zich letterlijk vanuit de townships naar een profbestaan fietste, luistert hij aandachtig. ,,Dus hij is net zo begonnen als ik? Dan ga ik meedoen met de fietswedstrijdjes op school. Ik ben een goede hardloper, misschien win ik wel!”

Hoewel verbetering van onderwijs voorop staat, dagdroomt ploegbaas Ryder over de eerste Qhubeka-prof. ,,Mijn wens is dat een renner die op een Buffalo-fiets begint bij ons beroepsrenner wordt. We willen het Afrikaanse fietsen veranderen. Laten zien welke potentie dit continent heeft.” Tourdeelname moet het Afrikaanse wielrennen en het fietsenplan definitief op de kaart zetten. ,,In Frankrijk fietsen we onder de noemer Bicycles change lives’, een project dat donaties moet opleveren om vijfduizend kinderen een fiets te geven. Als dat lukt is onze Tour geslaagd. ” Dat streven geeft zijn renners extra kracht, stelt Ryder. ,,Voor het goede doel willen ze elke dag harder trappen. Ons succes is immers ook het succes van iemand anders.”

Het artikel, zoals verschenen in het AD (c) Theo Bos
Het artikel, zoals verschenen in het AD (c) Theo Bos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close