De Giro als proeftuin

Verschenen in de Wieler Revue 4, mei 2015

Een opvallend gegeven: van alle grote rondes in de afgelopen twintig jaar, waren de ritwinnaars in de Giro d’Italia 2014 met gemiddeld 26,1 jaar veruit het jongst. Over het algemeen zijn etappewinnaars namelijk minstens twee jaar ouder. Het begin van een trend waarbij de jonkies het voor het zeggen hebben?

De rondemissen in de eerste week van de Giro 2014 zullen gek opgekeken hebben van al dat jonge grut op het podium. Nadat Orica-GreenEdge in Belfast de ploegentijdrit won en ‘oudje’ Svein Tuft in het roze gehesen werd, was het speeltijd voor de jeugd. Want tot de door Pieter Weening gewonnen negende etappe gingen de kussen louter naar jonge talenten: Marcel Kittel (26), Nacer Bouhanni (23) en Diego Ulissi (24) grepen allen twee ritten terwijl de 23-jarige Michael Matthews zegevierde in het roze.
Het was dus alsof de missen hun jongere broertje een smakkerd moesten geven. En dat terwijl renners volgens een eeuwenoud gezegde toch echt pas rond hun 28e in de kracht van hun leven zijn. De cijfers over de afgelopen twintig jaar bevestigen dit. De gemiddelde leeftijd van alle ritwinnaars in de drie grote ronden? 28,9 jaar.
Heeft de Giro een trend gezet voor de twee grote rondes die volgden in 2014? Niet echt. Ritwinnaars in de door Vinzenco Nibali gedomineerde Tour waren gemiddeld 27,9 jaar oud en in de Ronde van Spanje lag dat op 28,2 jaar. Weliswaar jonger dan in de jaren ervoor, maar zeker geen bevestiging dat de tijd van de gevestigde orde voorbij is. Wat was er vorig jaar dan wel aan de hand in de Giro?

Extra motivatie
Wiskundig gezien ligt de verklaring in de knappe zegereeksen van een handjevol jongelingen. Nacer Bouhanni brengt het gemiddelde met zijn drie ritzeges al flink omlaag. Tel daarbij de twee zeges van Ulissi (24), Nairo Quintana (24) en Marcel Kittel (26) en je hebt al negen van de twintig mogelijke etappewinnaars ingevuld.
Maar dat is niet het hele verhaal, voegt het hoog aangeschreven blog The Inner Ring hier desgevraagd aan toe. ,,Ook het budget van ploegen speelt mee. De Giro-organisatie deelt veel wildcards uit aan Italiaanse ploegen. Een team als Bardiani-CSF heeft slechts een beperkt budget waarmee hoofdzakelijk jonge talenten worden aangetrokken. Voor deze renners vormt de Giro het hoogtepunt van het seizoen, een wedstrijd om jezelf in de kijker te rijden en mogelijks zelfs een contract af te dwingen bij een grotere ploeg. Deze extra motivatie zorgt voor succes en brengt het gemiddelde omlaag.” De renners van Bardiani-CSF beleefden vorig jaar een droomronde waarin Marco Canola (25), Enrico Battaglin (24) en Stefano Pirazzi (27) voor drie etappezeges zorgden. Met die extra motivatie zat het dus inderdaad wel snor.
De derde en waarschijnlijk belangrijkste reden is het allesoverheersende belang van de Tour de France, stelt The Inner Ring. ,,Ploegen laten hun beste renners in de Tour rijden. Hierdoor krijgen jonge renners de kans om in de Giro aan hun ontwikkeling te werken. Op die manier kwamen Michael Matthews, Julian Arredondo, Fabio Aru en wellicht ook Luka Mezgec in aanmerking voor ritwinst in Italië. Soms vraag je je weleens af waarom bepaalde ploegen een WorldTour-licentie willen, terwijl ze geen belangen hebben in een buitenlandse markt. Een belangrijke reden is absoluut het mogen rijden van drie grote ronden. Hierdoor kunnen veel renners van de ploeg minstens een keer per jaar een grote etappekoers rijden. Essentieel voor hun ervaring, conditie en ontwikkeling.”


Top 10: Rondes met jongste ritwinnaars

Gemiddelde leeftijd\Jaar\Wedstrijd
26,12\2014\Giro d’Italia
27,26\2013\Tour de France
27,65\1997\Tour de France
27,76\2011\Tour de France
27,76\1998\Vuelta a Espana
27,77\2009\Tour de France
27,91\2014\Tour de France
27,94\2008\Tour de France
27,94\1998\Tour de France
27,98\2009\Vuelta a Espana
Gemiddelde laatste 20 jaar: 28,9 jaar (Bron: Cyclingbase)


Voor de leeuwen
De Ronde van Italië dient dus als ideale kweekvijver voor talent. Een ronde waarin ervaring opdoen voorop staat en presteren een leuke bijkomstigheid is. Datzelfde kan min of meer gezegd worden van de Ronde van Spanje, waar eveneens geregeld eerste of tweedejaars profs hun rondedebuut maken. Dit is af te lezen aan de gemiddelde leeftijd van deelnemers aan de drie grote ronden. De Vuelta- en Girorenners waren de voorbije twee seizoenen gemiddeld een jaar jonger dan coureurs in de Tour.
Dat renners vooral in de Giro en Vuelta ‘voor de leeuwen’ worden gegooid, is goed te zien aan het aantal deelnemers van 23 jaar of jonger. In de Tour van 2014 waren dit er slechts negen, terwijl het in de Vuelta (22) en vooral de Giro (30) wemelde van de vroege twintigers.

‘De Giro is een mooi opstapje naar de Tour’, Frans Maassen

Lotto-Jumbo is één van de ploegen die jonge renners in de Giro laat proeven aan het echte werk. In 2010 maakten Bauke Mollema en Steven Kruijswijk in Italië hun rondedebuut, met direct een twaalfde en achttiende plaats als eindresultaat. Wilco Kelderman proefde in 2013 voor het eerst aan een drieweekse koers en kwam als zestiende aan de streep. In de ‘jongerengiro’ van vorig jaar gevolgd door een knappe zevende plaats. Frans Maassen maakte het van dichtbij mee als ploegleider van, toen nog, Belkin.

Is de zegereeks van jonge renners jou opgevallen in die Giro?
,,Niet direct, zal ik eerlijk zeggen. Natuurlijk zag ik jongens als Matthews, Quintana en Aru wel goed presteren, maar een trend zag ik daar niet in. En Quintana heeft dan wel een ouwe kop, maar is natuurlijk nog steeds vrij jong.”

Hoe verklaar je al die ritzeges van talenten?
,,Het lijkt me wel logisch. In de Tour rijden de allerbeste renners op alle fronten. Als daar al een jongere rijdt, zal hij vaak moeten knechten voor een oudere kopman. De Giro en Vuelta zijn vaak mooie opstapjes voor jonge renners om hun eerste grote ronde te rijden, voordat ze aan de Tour beginnen. Maar dat wil nog niet zeggen dat ze gelijk een rit winnen natuurlijk.”

Wordt het voor jonge renners steeds makkelijker om door te breken?
,,Misschien is er wel een soort wisseling van de wacht, maar of het nou echt makkelijker is zou ik niet kunnen zeggen. En trouwens, wanneer ben je echt doorgebroken? Er zijn maar weinig renners die überhaupt een grote ronde zullen winnen. Waar trek je de grens? Om Wilco als voorbeeld te nemen: ik vind dat hij met zijn zevende plaats in de Giro wel aardig doorgebroken is, maar daar verschillen de meningen vast over.”

Moreno Hofland: in potentie een jonge ritwinnaar
Moreno Hofland: in potentie een jonge ritwinnaar

In de komende Giro stelt Lotto-Jumbo ook een aantal ‘jonkies’ op. Wat zijn hun doelstellingen?
,,Van der Lijke, Hofland en Bennett zijn onze jongeren. Ik hoop dat Hofland goed voor de dag kan komen in de sprints, maar het is weer een enorm zware Giro. Hij start om de ronde uit te rijden. Er zijn dagen met meer dan zesduizend hoogtemeters, dus dat wordt niet gemakkelijk. Van der Lijke moet hem zoveel mogelijk bijstaan in de sprintvoorbereiding en mag meeglippen in ontsnappingen. Kruijswijk is onze kopman. Hij is al iets ouder en zijn hoofddoel is top-tien in het algemeen klassement. Daarbij een rit winnen? Graag!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close