Stoelendans in het vrouwenpeloton

Verschenen in Wieler Revue 2, 2015

Het vrouwenpeloton oogt dit seizoen als een goed opgeschud kussen. De ene grote transfer volgde na de andere, waardoor er plots Nederlands kampioenes in Zwitserse dienst rijden en de beste klimster van het peloton onder Engelse vlag koerst. Welke gevolgen heeft dit voor de kracht van de vrouwenploegen en wat gaan we daar tijdens het seizoen van merken?

Het was in september 2015 opmerkelijk transfernieuws: Nederlands kampioenes Iris Slappendel (weg) en Annemiek van Vleuten (tijdrit) verruilen het vertrouwde nest van Rabo-Liv voor een avontuur bij het Zwitserse Bigla Pro Cycling Team, waar de geldkraan flink werd opengedraaid. Daarmee worden zij dit seizoen opeens geduchte concurrentes van hun voormalige ploeggenotes. Wie denkt dat Rabo-ploegleider Koos Moerenhout baalt van het vertrek van twee toprensters, komt bedrogen uit. De ex-prof klinkt zelfs bijna opgelucht. ,,Vorig jaar zijn we sinds de Waalse Pijl dominant geweest. Dat heeft een verlammende werking gehad op het vrouwenwielrennen.” In het belang van de sport deed Moerenhout dan ook geen moeite om het duo voor de ploeg te behouden. ,,Of ik ze zelfs aangemoedigd heb om te vertrekken? Ja en nee. Iris en Annemiek kwamen op een punt in hun carrière waarop ze konden kiezen voor een nieuw avontuur of op hun plek konden blijven. Ze kozen voor zichzelf.” Geen ramp, vindt de ex-prof. ,,Meer competitie is altijd beter. Natuurlijk boeten we wat aan kracht in, maar het geeft ons ook de ruimte om jong talent op te leiden. En met Shara Gillow hebben we een goede versterking gehaald.”

‘Onze dominantie werkte verlammend’, Koos Moerenhout (Rabo-Liv)

Bij Bigla, de ploeg die beide Nederlandse toppers opviste, wrijft ploegleider Manel Lacambra zich alvast in zijn handen. ,,Ze kwamen bij ons omdat ze zochten naar een nieuwe uitdaging, in plaats van aan wedstrijden deel te nemen waarbij ze vooraf grote winstkansen hebben. Niet alle toprensters kunnen in hetzelfde mandje zitten, dus ik houd wel van de samenstelling van het vrouwenpeloton dit jaar.” Dankzij deze grote investering komt volgens de Spanjaard een mooi doel binnen bereik. ,,We willen langzaam doorgroeien tot de top zodat we op het WK ploegentijdrit kunnen wedijveren met de drie beste teams.”

Feiten en cijfers
Slappendel en Van Vleuten zijn bepaald niet de enige rensters die nieuwe gronden hebben opgezocht. De eerste UCI-stand van 2015 toont aan welke ploegen de beste inkopen hebben gedaan ten opzichte van eind 2014. Rensters namen hun verdiende punten immers mee naar hun nieuwe werkgever. De eindstand van 2014 laat goed zien hoe de vrouwen van Rabo-Liv afgelopen seizoen hebben huisgehouden. De ploeg van Moerenhout topte de ranglijst met een voorsprong van zo’n 1200 punten op de nummer twee, Specialized-Lululemon. Op de voet gevolgd door Boels-Dolmans, Orica-AIS en Giant-Shimano. Eén superploeg met daaronder een viertal topploegen.
Ook dit jaar neemt Rabo nog altijd de koppositie in, maar Boels-Dolmans heeft als nieuwe nummer twee het gat verkleind tot 760 punten. Vooral de komst van Evelyn Stevens, Chantal Blaak en tweevoudig juniorenwereldkampioene Amalie Dideriksen droeg daaraan bij. Bigla maakt ten opzichte van 2014 de grootste sprong van alle teams. Met het aantrekken van onder anderen Slappendel en Van Vleuten is de Zwitserse ploeg in een klap de op vijf na grootste formatie. Ook Wiggle-Honda stijgt met stip, van zeven naar drie. Manager Rochelle Gilmore wisselde niet minder dan tien vertrekkende rensters in voor evenveel nieuwe namen. Daarbij tweevoudig Girowinnares Mara Abbott, Italiaans talent Elisa Longo Borghini en de Belgische sprintster Jolien d’Hoore. Voldoende vuurkracht om na Rabo-Liv en Boels als derde ploeg aan het seizoen te beginnen. Een opvallende zakker in de lijst is de Nederlandse formatie Liv-Plantur, de vrouwelijke tak van mannenploeg Giant-Alpecin. Door een verjongingskuur vertrok veelwinnaar Kirsten Wild naar Hitec Products en moest ook Marijn de Vries vertrekken.


Stijgers en zakkers

2015\2014\Ploeg\Land\Punten 2015

1\1\Rabo-Liv\Nederland\3266.75
2\3\Boels-Dolmans\Nederland\2501.5
3\7\Wiggle-Honda\Groot-Brittannië\2284
4\2\Velocio-Sram \Duitsland\2231
5\4\Orica-AIS\Australië\1921.5
6\15\Bigla Pro Cycling Team\Zwitserland\1724
7\6\Hitec Products\Noorwegen\1318.25
8\5\Liv-Plantur\Nederland\889.5
9\12\Lotto-Soudal Ladies\België\744
10\14\Optum p/b Kelly Benefit Strategies\Amerika\668


Leuk al die getallen, maar het blijft natuurlijk scorebordjournalistiek van de bovenste plank. Want hoeveel waarde moeten we aan het verschil in punten hechten? Geven de eerste grote wedstrijden van dit seizoen straks niet een heel ander beeld dan deze ranglijst? Dat laatste moet nog blijken. Op de eerste vraag heeft Egon van Kessel als nieuwe ploegleider van Wiggle-Honda wel een duidelijk antwoord: de puntentelling moet je relativeren. ,,Ferrand-Prevot verdiende met haar wereldtitel 200 punten, daar moet je bijna drie keer de Giro (80 punten voor eindwinst, red.) voor winnen. Als je het WK niet meetelt, is het verschil tussen Rabo en de rest een stuk kleiner. Maar ach, je moet niet alles dood analyseren.”
Ook Boels-Dolmans-ploegleider Danny Stam spreekt van een ‘redelijk onrechtvaardige puntenverdeling’. Hij bekijkt de tweede plaats van zijn formatie dan ook nuchter. ,,Onze sponsoren zijn daar wel happig op, maar ik ben nooit zo van de punten. Een ploeg moet gewoon goed draaien en dan komen de uitslagen en punten vanzelf.” Toch valt er volgens hem wel een les te trekken uit het feit dat de voorsprong van Rabo slinkt. ,,Het betekent dat de toppers zich verspreiden over meerdere ploegen. De top wordt dus breder.”

‘Rabo is kwetsbaarder geworden’, Egon van Kessel (Wiggle-Honda)

De vele toptransfers van afgelopen najaar/winter zijn volgens Stam en Van Kessel een teken van professionalisering in het vrouwenwielrennen. Budgetten worden groter waardoor er meer aansprekende ploegen zijn om uit te kiezen. Stam: ,,Veel goede rensters reden bij Rabobank en ik denk dat zij nu voor eigen kans willen gaan. Dat er teams zijn die daarin willen investeren door hun budget te vergroten, is een teken dat er ontwikkeling in het vrouwenwielrennen zit. Verder is het zo dat rensters sneller kiezen voor een ploeg die zekerheid voor meerdere jaren biedt, zoals Rabo en wij dat kunnen. Dat trekt rensters aan.”
Ploegen hebben dus meer geld te besteden, maar Van Kessel ziet nog een tweede oorzaak voor de metamorfose van het vrouwenpeloton. ,,Toen Specialized-Lululemon eind vorig jaar als topploeg dreigde te stoppen, ging een aantal sterke rensters op zoek naar een nieuwe werkgever. Dat heeft de boel in gang gezet. De ploeg maakte uiteindelijk wel een doorstart als Velocio-Sram, waardoor er nog steeds een goede ploeg staat.”

Chantal Blaak leidt namens Boels-Dolmans de dans in de Ronde van Drenthe (Anton Vos)
Chantal Blaak leidt namens Boels-Dolmans de dans in de Ronde van Drenthe (Anton Vos)

Meer strijd
Nu de sterkste rensters zijn uitgewaaid over verschillende teams, belooft de strijd alleen maar heviger te worden. Het tijdperk van ‘Rabo tegen de rest’ lijkt voorbij. ,,Ik verwacht dat er meer rensters zullen doorbreken bij andere ploegen”, voorspelt Lacambra (Bigla). ,,Rabo is altijd professioneel geweest en zal geduchte concurrentie blijven, maar in Qatar was al te zien dat de andere ploegen klaar zijn voor de strijd.”
Die strijd zal dit seizoen vaker gestreden worden zonder Marianne Vos, die haar Olympische mountainbikedroom najaagt. De Brabantse rijdt minder wegwedstrijden waardoor de druk in een aantal belangrijke koersen op de schouders van andere rensters komt te liggen. Volgens Moerenhout wordt het interessant om te zien welke ploeg daar het beste mee omgaat. ,,Dat Marianne minder op de weg rijdt, zal zeker gevolgen hebben. Een positief punt is dat onze ploeg niet alleen om háár draait. Met Ferrand-Prevot hebben we de wereldkampioene in huis, Van der Breggen is wereldtop en een aantal rensters zit daar net tegenaan. Wel missen we een stukje dominantie, waardoor we vooral in de sprints kwetsbaarder zijn. Na een zware koers hadden we altijd de sprint van Marianne nog achter de hand. Thalita de Jong en Lucinda Brand hebben bewezen dat ze top-drie kunnen sprinten, maar zijn geen pure sprintsters als Wild en Bronzini. We moeten het in 2015 dus iets meer van koersen met beklimmingen hebben.”
Ook Van Kessel deed zijn huiswerk voor aanvang van dit seizoen en ruikt kansen voor zijn sterk verbeterde ploeg, hoewel hij beseft dat de klus zwaar wordt. ,,Rabo-Liv is toch nog steeds veruit de beste ploeg, ook als Vos zich meer op het mountainbiken richt. Door het vertrek van Van Vleuten en Slappendel verliezen ze wel een hoop power en ervaring. Dat maakt de ploeg kwetsbaarder. Natuurlijk is wereldkampioene Pauline Ferrand-Prevot geweldig goed, maar besef wel dat ze op het WK niet bij de koploopsters zat. Ik wil niets afdoen aan haar prestatie, maar ze profiteerde wel van de focus op Vos. Zo gaat het vaak.” Zijn eigen formatie Wiggle-Honda moet kunnen wedijveren met de besten, al zullen de piekmomenten nauwkeurig gekozen moeten worden. ,,We hebben een paar toprensters en daarnaast veel jonge Britse en Australische meiden. Doordat zij met het oog op de Spelen ook een baanprogramma rijden, zorgt dat voor een beperkte inzetbaarheid. We werken dan ook toe naar enkele sleutelwedstrijden: de wereldbekers, de Giro, het WK en de Women’s Tour of Britain, de thuiswedstrijd van onze sponsor. Met Mara Abbott hebben we de beste klimster van het peloton in huis, die zeker hoge ogen gaat gooien in de Giro.”


Kader: Koffiedik kijken

Welke ploeg gaat verrassen in 2015?
Stam: ,,Bigla. Als die groep vrijbuiters elkaar gaat vinden, kunnen ze zich ontpoppen tot sterke outsiders.”
Van Kessel: ,,Bigla kan de verrassing van 2015 worden. Een min of meer nieuwe ploeg met in potentie goede rensters en een slimme ploegleider.”
Moerenhout: ,
,Boels-Dolmans reed de eerste twee maanden van 2014 erg sterk, waarna wij het overnamen. Met de individuele klasse van Armitstead en Van Dijk zullen zij nu bepalend zijn.”
Lacambra:
,,Hopelijk Bigla!”

Welke renster gaat de stap naar de wereldtop zetten?
Stam: ,,Chantal Blaak. Zij maakte vorig seizoen al een grote stap en kan gaan verrassen.”
Van Kessel: ,,Ik hoop dat Elisa Longo Borghini nog beter wordt dan ze nu al is. Na een moeizaam jaar door een heupbreuk is ze weer helemaal fit.”
Moerenhout: ,,Binnen onze ploeg gaat Kasia Niewiadoma een stap zetten. Zij zat er in 2014 al dicht tegenaan. Verder ben ik benieuwd naar Elisa Longo Borghini.”
Lacambra: Er zit veel talent in onze ploeg. Zo heeft Ashleigh Moolman-Pasio eindelijk de ondersteuning die ze verdient. Een andere goede klimster, Doris Schweizer, zal waarschijnlijk ook de wereldtop bereiken dit jaar.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close